Beeld R. P. Cleveringa geplaatst op Cleveringaplein

Op 19 november 2020 is op het Cleveringaplein een beeld geplaatst van prof. mr.     R.P Cleveringa (1894-1980). Het Cleveringaplein is naar hem genoemd, maar tot nu toe was daar niet aangegeven wie professor Cleveringa was.

Rudolph Pabus Cleveringa was geboren te Appingedam. Hij werd professor in de rechten te Leiden. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werden al spoedig de Joodse medewerkers geschorst. Cleveringa sprak toen op 26 november 1940 in de universiteit te Leiden een rede uit, waarin hij fel protesteerde tegen de anti-Joodse maatregelen. Dit deed hij dus terwijl Nederland bezet was. De volgende dag werd Cleveringa gearresteerd. Hij zat geruime tijd gevangen, maar hij overleefde de oorlog.

Cleveringa is door zijn vastberaden optreden, en vooral door zijn rede, beroemd geworden. Hij was een voorbeeld voor iedereen.

Het beeld wordt aan de gemeente aangeboden door de Historische Vereniging Amasius en de Stichting Activiteiten Stad Appingedam (SASA). Het was de bedoeling om het beeld feestelijk te onthullen, maar dit kon door de corona-maatregelen niet. Hopelijk kan in 2021 alsnog een feestelijke ‘inwijding’ van het beeld plaatsvinden.

Ook zou er ’s avonds een lezing over professor Cleveringa worden gehouden in de Nicolaïkerk. Voor deze lezing bestond al veel belangstelling. Maar deze lezing is eveneens uitgesteld.

Het beeld van Cleveringa is te zien op het Cleveringaplein, tussen de bibliotheek en het pand Blankestein. Het is ontworpen en gemaakt door Elise d’Hont.