Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Canadese bevrijder WII, Jim Parks bezoekt Appingedam

Oorlogsveteraan Jim Parks

De 98-jarige Canadese oorlogsveteraan Jim Parks, die als jonge soldaat van 18 jaar meevocht in de Tweede Wereldoorlog, heeft vandaag een emotioneel bezoek gebracht aan de gemeente Eemsdelta. Parks diende destijds bij het regiment The Royal Winnipeg Rifles en streed tegen de Duitsers.

Tijdens zijn bezoek werden diverse locaties bezocht waar Parks en zijn regiment in actie zijn gekomen. Zo stond hij stil bij het monument op de begraafplaats in Loppersum, waar tijdens de oorlog een tijdelijk graf was ingericht voor de gesneuvelde soldaten van zijn regiment. Vervolgens werd hij op het kerkplein in Appingedam onthaald, waar hij met oude legervoertuigen arriveerde.

Op deze locatie kreeg Parks uitleg over de gevechten die door The Royal Winnipeg Rifles in Appingedam werden gevoerd, verzorgd door Joël Stoppels. Daarna legde hij samen met de heer Voetman, die de bevrijding als 17-jarige jongen meemaakte, bloemen bij de plaquette van The Royal Winnipeg Rifles. Tot slot bezochten zij de bunkers bij het MuzeeAquarium en de bunkers van batterie Fiemel bij Termunten.

Over de auteur

SASA Appingedam