Coopluydenmarkt


Bijna te warm voor de coopluy.

Het zag er tijdens de 29e editie allemaal weer prachtig uit in het middeleeuws aangeklede centrum, maar het was eigenlijk een beetje te warm voor een dergelijk evenement.Het was overdag minder druk maar s;avonds kwamen toch nog veel mensen een rondje maken. Vooral veel kinderen vermaakten zich overdag met de ridders, beoefenaars van oude ambachten en een vuurshow. Theater, muziek en verschillende figuranten zorgden er wel voor dat de oude tijden echt herleefden. De vele marktkramen met passende koopwaar kregen het pas later druk, toen de temperatuur wat terugliep.Coopluydenmarkt Appingedam pakt groot uit

De Coopluydenmarkt in Appingedam staat over ruim een week weer op het programma. Deze 29ste editie beloofd weer een fantastisch middeleeuws spektakel te worden. De organisatie is er in geslaagd om naast de vertrouwde elementen ook een aantal nieuwe deelnemers uit te nodigen.De Coopluydenmarkt is vooral een markt waarbij verschillende kooplui hun waren aan de man proberen te brengen. Daarnaast zijn er verschillende re-enactment groepen aanwezig, zijn er ridders die demonstraties geven, zijn er theater-, muziek- en dansgroepen en lopen er verschillende figuranten rond in het centrum.Nieuw dit jaar zijn verschillende groepen die met dieren naar de markt komen en zijn de roofvogels terug van weggeweest.De markt wordt gehouden in de Wijkstraat, Dijkstraat en Solwerderstraat waarbij in deze laatste straat ook veel kinderactiviteiten worden georganiseerd. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld nog aanmelden om mee te doen aan een levend standbeeld wedstrijd, broodjes bakken, geschminkt worden en is er een heuse knikkerbaan aanwezig.Een bezoekje aan het sfeervolle middeleeuwse centrum Appingedam is op deze dag zeker de moeite waard, er is van alles te beleven voor jong en oud. De markt start om 11.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

Meer informatie

www.facebook.com/coopluydenmarkt

coopluydenmarkt@gmail.comWat is de Coopluydenmarkt.

Gezellige markt in middeleeuwse stijl in het sfeervolle historische centrum van Appingedam. Naast de markt is er veel theater, muziek, dans en zijn er diverse activiteiten voor kinderen.

Een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag in augustus, deze zomer op vrijdag 3 augustus

Naast een warenmarkt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Dit jaar is er extra aandacht voor muziek en er worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Doorgaans trekt het sfeervolle evenement, duizenden bezoekers.

De periode van de Middeleeuwen spreekt tot de verbeelding. Boogschieten, de ridderspelen, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmarkt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk.

De organisatie streeft de laatste jaren de warenmarkt zelf ook een meer middeleeuws karakter te geven door te kiezen voor een groter aanbod van streekproducten en ambachtelijke waren. De combinatie van de markt, de toneelvoorstellingen en de demonstraties van oude ambachten in de historische omgeving zorgen ervoor dat er in Appingedam een aantrekkelijk zomers festival geboden wordt.

Voor wie Appingedam eens van een heel andere kant wil bekijken kan aan boord stappen van het Damsterveer. Uiteraard komt u dan ook langs de oude Middeleeuwse panden aan de Solwerderstraat en de beroemde hangende keukens.
De kaartverkoop vind plaats in het park achter de kerk nabij de aanlegsteiger.

Op deze dag zijn alle winkels in het centrum geopend tot 21.00 uur. Veel winkeliers zijn in middeleeuwse sferen gehuld en hebben een wervende kraam bij hun winkel. Ook kunt u natuurlijk een bezoek brengen aan het museum of lekker genieten van alles op de vele gezellige terrassen onder het genot van een hapje en drankje.
Deze dag is voor iedereen gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 21.00 uur.

Sfeervolle Coopluydenmarkt.

Het was op 4 augustus vanaf 12 uur prachtig weer voor de Coopluydenmarkt te Den Damme. Daarvoor vielen nog enkele buien, maar de zon kwam te voorschijn en het publiek stroomde toe. Rondom de kerk, in de Wijkstraaat, Dijkstraat en de Solwerderstraat was van alles te zien en te beleven. Met het boogschieten, de valkeniers, de schandpaal en de als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis verklede vrijwilligers was er weer volop vertier en de terrassen bleven de hele dag goed gevuld. Op de markt trokken de traditionele ambachten van de Onstwedder Garven de meeste aandacht, terwijl de rondvaarten met de Damsterveer een leuke extraatje vormden. 

 

Wie op 4 augustus een bezoek brengt aan Appingedam zal zich in de Middeleeuwen wanen. Ziet het historische centrum van het stadje er op gewone dagen al uit alsof de tijd er heeft stilgestaan, tijdens de Coopluydenmarkt op de eerste dag van augustus wordt dit beeld nog verder versterkt. Ridders vechten er dan om jonkvrouwen, ambachtslieden bieden hun waren aan en zelfs aan de bedelaars en melaatsen die bij het middeleeuwse straatbeeld horen, is gedacht.

Het zomerse festival, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, biedt een inkijkje in het middeleeuwse leven. Van 11.00 uur tot 21.00 uur staan er een groot aantal activiteiten op het programma. Zo is er een roofvogelshow, worden er middeleeuwse dansen opgevoerd en wordt er met scherp geschoten door meesterboogschutters.

Alle evenementen op een rij in de Agenda Nieuwsberichten over Coopluydenmarkt


Foto's van Coopluydenmarkt 2015


Agenda van SASA Coopluydenmarkt

01 JAN
OVERIG
KOUD KUNSTJE
17 MRT
OVERIG
LEZING PAULINE BROEKEMA
27 APR
SASA
KONINGSDAG
15 MEI
SASA
KNVB STRAATVOETBALTOERNOOI
17 MEI
SASA
KNVB STRAATVOETBALTOERNOOI