Coopluydenmarkt

Dertigste Coopluydenmarkt in Middeleeuwse sferen.

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de Coopluydenmarkt plaats. het historische centrum, gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep, verandert dan in een warenmarkt in middeleeuwse sferen. Het was dan ook gezellig druk in Appingedam. De periode van de Middeleeuwen spreekt tot verbeelding. Boogschieten, ridderspelen, de valkeniers, de middeleeuwse muziek, straattheater den natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmakrt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun daden was de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaikerk. Ook werd tijdens de Coopluydenmarkt het stadsomroepers concours gehouden en ze werd gewonnen door de Sneker stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries en mag zich nu de beste stadsomroeper van Nederland noemen. Al met al weer een geslaagde editie van de  Coopluydemarkt.

SPAA SPONSOR 30-JARIGE COOPLUYDENMARKT


APPINGEDAM - Ondanks dat het nog lang geen zomer is wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan de voorbereidingen van het jaarlijks terugkerende Coopluydenmarkt. Het middeleeuwse festival wordt deze zomer voor de dertigste keer georganiseerd. Appingedam was in het verleden en zeker in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum voor de gehele regio. Tijdens de markt zijn er vele kooplui aanwezig die op deze dag hun handelswaren aan de man proberen te brengen. Waar mogelijk zo goed mogelijk passend bij het middeleeuwse karakter van de markt.
Naast de vele marktkramen zijn er verschillende re-enactmentgroepen aanwezig die laten zien hoe het leven er in de middeleeuwen aan toe ging. Ridders vechten met zwaarden op de kerkpleinen om de hand van hun jonkvrouwen. Diverse muziek-, dans- en theatergroepen en de vele vrijwilligers gehuld in middeleeuwse kledij maken het plaatje compleet.

Om voor het evenement, dat gratis toegankelijk is voor het publiek, al deze groepen te kunnen inhuren is de organisatie ieder jaar weer druk op zoek naar sponsoren en fondsen. De Stichting Promotie Activiteiten Appingedam levert al jaren een belangrijke bijdrage aan het evenement en heeft ook dit jaar een bijdrage toegekend. Hierdoor kunnen de eerste groepen door de organisatie worden uitgenodigd. SPAA is een stichting die evenementen, waaronder de Coopluydenmarkt, ondersteund door middel van een financiële bijdrage. Deze bijdrage is afkomstig uit de gemeentelijke reclamebelasting die ondernemers in Appingedam betalen. Op deze manier draagt iedere ondernemer zijn of haar steentje bij aan de vele fantastische evenementen die de stad Appingedam rijk is.

Aangezien het dit jaar om een jubileum-editie gaat is de organisatie druk bezig om nieuwe sponsoren en fondsen te werven zodat er dit jaar ook een aantal nieuwe groepen kunnen worden uitgenodigd. Op deze manier wordt er geprobeerd om ook de jaarlijks terugkerende bezoeker weer te verrassen met een aantal leuke nieuwe activiteiten en wil men het middeleeuwse karakter van de markt nog meer benadrukken.

De Coopluydenmarkt wordt deze zomer gehouden op vrijdag 2 augustus in het centrum van Appingedam. Het is een fantastisch uitje voor het hele gezin.

Bijna te warm voor de coopluydenmarkt.

Het zag er tijdens de 29e editie allemaal weer prachtig uit in het middeleeuws aangeklede centrum, maar het was eigenlijk een beetje te warm voor een dergelijk evenement.Het was overdag minder druk maar s;avonds kwamen toch nog veel mensen een rondje maken. Vooral veel kinderen vermaakten zich overdag met de ridders, beoefenaars van oude ambachten en een vuurshow. Theater, muziek en verschillende figuranten zorgden er wel voor dat de oude tijden echt herleefden. De vele marktkramen met passende koopwaar kregen het pas later druk, toen de temperatuur wat terugliep.Coopluydenmarkt Appingedam pakt groot uit

De Coopluydenmarkt in Appingedam staat over ruim een week weer op het programma. Deze 29ste editie beloofd weer een fantastisch middeleeuws spektakel te worden. De organisatie is er in geslaagd om naast de vertrouwde elementen ook een aantal nieuwe deelnemers uit te nodigen.De Coopluydenmarkt is vooral een markt waarbij verschillende kooplui hun waren aan de man proberen te brengen. Daarnaast zijn er verschillende re-enactment groepen aanwezig, zijn er ridders die demonstraties geven, zijn er theater-, muziek- en dansgroepen en lopen er verschillende figuranten rond in het centrum.Nieuw dit jaar zijn verschillende groepen die met dieren naar de markt komen en zijn de roofvogels terug van weggeweest.De markt wordt gehouden in de Wijkstraat, Dijkstraat en Solwerderstraat waarbij in deze laatste straat ook veel kinderactiviteiten worden georganiseerd. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld nog aanmelden om mee te doen aan een levend standbeeld wedstrijd, broodjes bakken, geschminkt worden en is er een heuse knikkerbaan aanwezig.Een bezoekje aan het sfeervolle middeleeuwse centrum Appingedam is op deze dag zeker de moeite waard, er is van alles te beleven voor jong en oud. De markt start om 11.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

Meer informatie

www.facebook.com/coopluydenmarkt

coopluydenmarkt@gmail.comWat is de Coopluydenmarkt.

Gezellige markt in middeleeuwse stijl in het sfeervolle historische centrum van Appingedam. Naast de markt is er veel theater, muziek, dans en zijn er diverse activiteiten voor kinderen.

Een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag in augustus, deze zomer op vrijdag 3 augustus

Naast een warenmarkt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Dit jaar is er extra aandacht voor muziek en er worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Doorgaans trekt het sfeervolle evenement, duizenden bezoekers.

De periode van de Middeleeuwen spreekt tot de verbeelding. Boogschieten, de ridderspelen, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmarkt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk.

De organisatie streeft de laatste jaren de warenmarkt zelf ook een meer middeleeuws karakter te geven door te kiezen voor een groter aanbod van streekproducten en ambachtelijke waren. De combinatie van de markt, de toneelvoorstellingen en de demonstraties van oude ambachten in de historische omgeving zorgen ervoor dat er in Appingedam een aantrekkelijk zomers festival geboden wordt.

Voor wie Appingedam eens van een heel andere kant wil bekijken kan aan boord stappen van het Damsterveer. Uiteraard komt u dan ook langs de oude Middeleeuwse panden aan de Solwerderstraat en de beroemde hangende keukens.
De kaartverkoop vind plaats in het park achter de kerk nabij de aanlegsteiger.

Op deze dag zijn alle winkels in het centrum geopend tot 21.00 uur. Veel winkeliers zijn in middeleeuwse sferen gehuld en hebben een wervende kraam bij hun winkel. Ook kunt u natuurlijk een bezoek brengen aan het museum of lekker genieten van alles op de vele gezellige terrassen onder het genot van een hapje en drankje.
Deze dag is voor iedereen gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 21.00 uur.

Sfeervolle Coopluydenmarkt.

Het was op 4 augustus vanaf 12 uur prachtig weer voor de Coopluydenmarkt te Den Damme. Daarvoor vielen nog enkele buien, maar de zon kwam te voorschijn en het publiek stroomde toe. Rondom de kerk, in de Wijkstraaat, Dijkstraat en de Solwerderstraat was van alles te zien en te beleven. Met het boogschieten, de valkeniers, de schandpaal en de als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis verklede vrijwilligers was er weer volop vertier en de terrassen bleven de hele dag goed gevuld. Op de markt trokken de traditionele ambachten van de Onstwedder Garven de meeste aandacht, terwijl de rondvaarten met de Damsterveer een leuke extraatje vormden. 

 

Wie op 4 augustus een bezoek brengt aan Appingedam zal zich in de Middeleeuwen wanen. Ziet het historische centrum van het stadje er op gewone dagen al uit alsof de tijd er heeft stilgestaan, tijdens de Coopluydenmarkt op de eerste dag van augustus wordt dit beeld nog verder versterkt. Ridders vechten er dan om jonkvrouwen, ambachtslieden bieden hun waren aan en zelfs aan de bedelaars en melaatsen die bij het middeleeuwse straatbeeld horen, is gedacht.

Het zomerse festival, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, biedt een inkijkje in het middeleeuwse leven. Van 11.00 uur tot 21.00 uur staan er een groot aantal activiteiten op het programma. Zo is er een roofvogelshow, worden er middeleeuwse dansen opgevoerd en wordt er met scherp geschoten door meesterboogschutters.

Alle evenementen op een rij in de Agenda Nieuwsberichten over Coopluydenmarkt


Foto's van Coopluydenmarkt 2015


Agenda van SASA Coopluydenmarkt

25 OKT
SASA
SPOOKTOCHT APPINGEDAM
26 OKT
SASA
SPOOKTOCHT APPINGEDAM
22 NOV
OVERIG
SINTERKLAASINTOCHT
20 DEC
SASA
DICKENS IN DAAM