Coopluydenmarkt

Appingedam, 7 juli 2022

COOPLUYDENMARKT ZOEKT STANDHOUDERS APPINGEDAM

Tijdens de Coopluydenmarkt nemen de deelnemers, ondernemers en inwoners je mee op reis door de tijd en laten je het leven in het Appingedam van vroeger ervaren. Het centrum met de vele oude panden en smalle straatjes leent zich perfect als decor voor deze middeleeuwse markt. Al ruim dertig jaar bezoeken vele duizenden mensen dit sfeervolle evenement. De dag staat volop in het teken van muziek-, dans,- en straattheater. Centraal staat natuurlijk de warenmarkt. Om de straten goed gevuld te krijgen zoekt de organisatie nog naar standhouders. De voorkeur gaat uit naar streekproducten, oude ambachten en andere kramen passend bij het historische karakter van de markt. Er kan een marktkraam gehuurd worden, maar ook zijn er plekken beschikbaar voor eigen kramen. Voor meer informatie en aanmeldingen kan men een mail sturen naar coopluydenmarkt@gmail.com. De Coopluydenmarkt is dit jaar op vrijdag 5 augustus en duurt van 11.00 tot 19.00 uur. Het evenement is vrij toegankelijk voor het publiek en wordt gehouden in het centrum van Appingedam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Peter Heun, lid bestuur Coopluydenmarkt 06-21822732 www.facebook.com/coopluydenmarkt coopluydenmarkt@gmail.com

 

Neem een kijkje in het rijke verleden van de stad Appingedam! Bezoek het historische centrum van deze middeleeuwse stad en beleef de geschiedenis die de regio te bieden heeft.Tijdens de Coopluydenmarkt nemen de deelnemers, ondernemers en inwoners je mee op reis door de tijd en laten je het leven in het Appingedam van vroeger ervaren. Het centrum met de vele oude panden en smalle straatjes leent zich perfect als decor voor deze middeleeuwse markt. Terwijl je over pleinen en door straten langs marktkramen struint, ruik je de heerlijke geur van versgebakken brood en op hout gestookte vuurtjes. De smid is druk met het smeden van ijzeren gereedschappen en even verderop vertrekt net de rondvaartboot richting de beroemde hangende keukens. De schaapsherder is ondertussen druk met het scheren van zijn schapen terwijl op het plein bij de kerk een groep ridders met elkaar de confrontatie opzoekt en de zwaarden kruisen. Een minstreel speelt muziek bij een vol terras nadat de hofnar net een groepje kinderen aan het lachen heeft gemaakt. Een heks vlieg voorbij, de toren wordt beklommen, en… te veel om op te noemen. Je moet het gewoon zelf komen beleven.

Het evenement staat naast een warenmarkt in het teken van veel muziek-, dans,- en straattheater. Zowel jong als oud zal zich vermaken. Ook is een bezoekje aan de vele gezellige winkels en musea zeer de moeite waard. Daarnaast zijn de verschillende horecazaken en gezellige terrassen tot de late uurtjes open.

De Coopluydenmarkt is dit jaar op vrijdag 5 augustus en duurt van 11.00 tot 19.00 uur. Het evenement is vrij toegankelijk en wordt gehouden in het centrum van Appingedam.

 

Coopluydenmarkt 2021 gaat niet door.

De Coopluydenmarkt in Appingedam gaat niet door. Hoewel het programma al volledig rond was zullen de straten de eerste vrijdag van augustus een stuk leger zijn dan anders. Het evenement dat de geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot aan het recentere verleden van Appingedam verteld is gesneuveld door de huidige coronamaatregelen.

Lang was er goede hoop dat met naderende versoepelingen en het feit dat het evenement in de buitenlucht plaatsvindt er mogelijkheden zouden zijn het evenement door te laten gaan. Ondanks de versoepelingen zijn er ook nog veel beperkingen en onduidelijkheden. Nu de maand augustus steeds dichterbij komt moest er een knoop worden doorgehakt. De Veiligheidsregio Groningen gaf in een reactie op de plannen aan dat het lastig zou worden om de anderhalve meter regel te handhaven. Ook geldt er een maximaal aantal personen per vierkante meter op zogenoemde doorstroomlocaties. Dat zou betekenen dat het hele gebied waar het evenement plaats vind afgeschermd zou moeten worden zodat bezoekersstromen gereguleerd kunnen worden. En los  van het feit dat het onmogelijk is om het hele centrum af te sluiten, is dat ook iets wat de organisatie van de Coopluydenmarkt absoluut niet ziet zitten. Met alle beperkingen zou de charme van dit evenement verloren gaan.

Er is dan ook besloten om het evenement in zijn geheel af te lasten. Er is dus geen aangepast programma. Vooralsnog staat de eerstvolgende editie van de Coopluydenmarkt gepland voor vrijdag 5 augustus 2022. Deelnemers die zich reeds hadden aangemeld voor deze editie krijgen allemaal persoonlijk bericht en de organisatie hoopt dat zij volgend jaar alsnog van de partij zullen zijn.

COOPLUYDEN-KRAMERIE IN APPINGEDAM

Begin dit jaar zijn evenementen, waaronder ook de Coopluydenmarkt, afgelast. Inmiddels zijn verschillende maatregelen versoepeld en mag er weer veel meer, vooral in de buitenlucht. Dit is de reden geweest voor de organisatie van de Coopluydenmarkt om, samen met de ondernemers in het centrum en met de gemeente Appingedam, te kijken wat binnen de huidige regels mogelijk is. Een traditionele Coopluydenmarkt waar vele duizenden bezoekers op af komen zit er helaas niet in. In goed overleg is een programma samengesteld dat zich zal afspelen in de Dijkstraat, de winkelstraat van Appingedam.Op vrijdag 7 augustus wordt er een markt georganiseerd door de winkeliers. Zij plaatsen een kraam bij hun zaak en bieden hierop hun goederen aan. De Coopluydenmarkt zorgt voor een sfeervolle middeleeuwse aankleding middels decoraties. Ook zal er een doorlopende toneelvoorstelling zijn op het pleintje halverwege de straat. Hier zal worden uitgebeeld hoe de pest in de Middeleeuwen de hele samenleving in zijn greep hield. Een knipoog naar de huidige situatie waarin we met z’n allen verkeren. Daarnaast zal de middeleeuwse groep De Soete Inval voor passende muziek zorgen.Met de gemeente en de veiligheidsdiensten zijn afspraken gemaakt over hoe om te gaan met de drukte. Wanneer het te druk wordt in de straat kan er voor gekozen worden om, eventueel tijdelijk, eenrichtingsverkeer in te stellen. Dat zal dan betekenen dat de winkelstraat alleen via de Sint Annastraat (de zijde van Mossel Sport) toegankelijk is en de doorgangen naar de Wijkstraat en Solwerderstraat tijdelijk worden afgesloten. Verder gelden de landelijke RIVM-richtlijnen als het gaat om afstand houden. Gun elkaar de ruimte en kom vooral genieten van de gezelligheid die Appingedam te bieden heeft.De meeste winkels hebben op vrijdag koopavond en zijn tot 21.00 uur geopend. Ook zijn de vele horecagelegenheden en gezellige terrassen deze dag natuurlijk gewoon geopend. Je kunt deze dag ook een bezoekje brengen aan Museum Stad Appingedam. Desgewenst kan je telefonisch reserveren of even aan de deur vragen of er nog plek is voor een bezoekje. Wij, zowel de organisatie van de Coopluydenmarkt als de ondernemers van Appingedam zien u graag aanstaande vrijdag 7 augustus. De markt start om 11.00 uur, de winkels zijn uiteraard al eerder geopend.

 

 

COOPLUYDENMARKT VERPLAATST NAAR 2021 APPINGEDAM 

Net als vele andere evenementen zal ook de Coopluydenmarkt dit jaar helaas niet doorgaan. Het evenement wordt een jaar uitgesteld naar vrijdag 6 augustus 2021. De huidige situatie laat het simpelweg niet toe om dit jaar een evenement te organiseren waar vele duizenden bezoekers op af komen. Voor een prachtige stad als Appingedam is het ontzettend jammer dat de vele evenementen, die doorgaans erg veel bezoekers trekken, nu niet door kunnen gaan. De organisatie heeft met veel plezier de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. We hopen dat er snel weer leuke evenementen georganiseerd mogen worden. Daarnaast steken we graag alle lokale ondernemers en organisaties een hart onder de riem. We hopen dat iedereen zo goed mogelijk door deze periode heen komt. Ondertussen zit het bestuur van de Coopluydenmarkt niet stil. Het programma dat voor dit jaar al in een vergevorderd stadium was, zal in grote lijnen hetzelfde blijven. Het beloofd hoe dan ook een spectaculaire editie te worden in 2021. Er zijn meerdere nieuwe acts en groepen vastgelegd, dus ook voor de regelmatig terugkerende bezoeker zijn er verrassende nieuwe elementen te zien. De organisatie is trots op de vrijwilligers van onder andere Spooktocht Appingedam en Dickens in Daam. Zij lieten weten er volgend jaar bij te zullen zijn. Sponsoren en fondsen willen we bedanken voor hun toezeggingen. We hopen ook in 2021 op hen te kunnen rekenen: SPAA (Stichting Promotie Activiteiten Appingedam), gemeente Appingedam, Fonds Eemsmond, Groningen Seaports, Cultureel Platform en Loket Leefbaarheid.

 

Dertigste Coopluydenmarkt in Middeleeuwse sferen.

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de Coopluydenmarkt plaats. het historische centrum, gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep, verandert dan in een warenmarkt in middeleeuwse sferen. Het was dan ook gezellig druk in Appingedam. De periode van de Middeleeuwen spreekt tot verbeelding. Boogschieten, ridderspelen, de valkeniers, de middeleeuwse muziek, straattheater den natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmakrt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun daden was de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaikerk. Ook werd tijdens de Coopluydenmarkt het stadsomroepers concours gehouden en ze werd gewonnen door de Sneker stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries en mag zich nu de beste stadsomroeper van Nederland noemen. Al met al weer een geslaagde editie van de  Coopluydemarkt.

 

 

SPAA SPONSOR 30-JARIGE COOPLUYDENMARKT


APPINGEDAM - Ondanks dat het nog lang geen zomer is wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan de voorbereidingen van het jaarlijks terugkerende Coopluydenmarkt. Het middeleeuwse festival wordt deze zomer voor de dertigste keer georganiseerd. Appingedam was in het verleden en zeker in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum voor de gehele regio. Tijdens de markt zijn er vele kooplui aanwezig die op deze dag hun handelswaren aan de man proberen te brengen. Waar mogelijk zo goed mogelijk passend bij het middeleeuwse karakter van de markt.
Naast de vele marktkramen zijn er verschillende re-enactmentgroepen aanwezig die laten zien hoe het leven er in de middeleeuwen aan toe ging. Ridders vechten met zwaarden op de kerkpleinen om de hand van hun jonkvrouwen. Diverse muziek-, dans- en theatergroepen en de vele vrijwilligers gehuld in middeleeuwse kledij maken het plaatje compleet.

Om voor het evenement, dat gratis toegankelijk is voor het publiek, al deze groepen te kunnen inhuren is de organisatie ieder jaar weer druk op zoek naar sponsoren en fondsen. De Stichting Promotie Activiteiten Appingedam levert al jaren een belangrijke bijdrage aan het evenement en heeft ook dit jaar een bijdrage toegekend. Hierdoor kunnen de eerste groepen door de organisatie worden uitgenodigd. SPAA is een stichting die evenementen, waaronder de Coopluydenmarkt, ondersteund door middel van een financiële bijdrage. Deze bijdrage is afkomstig uit de gemeentelijke reclamebelasting die ondernemers in Appingedam betalen. Op deze manier draagt iedere ondernemer zijn of haar steentje bij aan de vele fantastische evenementen die de stad Appingedam rijk is.

Aangezien het dit jaar om een jubileum-editie gaat is de organisatie druk bezig om nieuwe sponsoren en fondsen te werven zodat er dit jaar ook een aantal nieuwe groepen kunnen worden uitgenodigd. Op deze manier wordt er geprobeerd om ook de jaarlijks terugkerende bezoeker weer te verrassen met een aantal leuke nieuwe activiteiten en wil men het middeleeuwse karakter van de markt nog meer benadrukken.

De Coopluydenmarkt wordt deze zomer gehouden op vrijdag 2 augustus in het centrum van Appingedam. Het is een fantastisch uitje voor het hele gezin.

Bijna te warm voor de coopluydenmarkt.

Het zag er tijdens de 29e editie allemaal weer prachtig uit in het middeleeuws aangeklede centrum, maar het was eigenlijk een beetje te warm voor een dergelijk evenement.Het was overdag minder druk maar s;avonds kwamen toch nog veel mensen een rondje maken. Vooral veel kinderen vermaakten zich overdag met de ridders, beoefenaars van oude ambachten en een vuurshow. Theater, muziek en verschillende figuranten zorgden er wel voor dat de oude tijden echt herleefden. De vele marktkramen met passende koopwaar kregen het pas later druk, toen de temperatuur wat terugliep.

 


Coopluydenmarkt Appingedam pakt groot uit

De Coopluydenmarkt in Appingedam staat over ruim een week weer op het programma. Deze 29ste editie beloofd weer een fantastisch middeleeuws spektakel te worden. De organisatie is er in geslaagd om naast de vertrouwde elementen ook een aantal nieuwe deelnemers uit te nodigen.De Coopluydenmarkt is vooral een markt waarbij verschillende kooplui hun waren aan de man proberen te brengen. Daarnaast zijn er verschillende re-enactment groepen aanwezig, zijn er ridders die demonstraties geven, zijn er theater-, muziek- en dansgroepen en lopen er verschillende figuranten rond in het centrum.Nieuw dit jaar zijn verschillende groepen die met dieren naar de markt komen en zijn de roofvogels terug van weggeweest.De markt wordt gehouden in de Wijkstraat, Dijkstraat en Solwerderstraat waarbij in deze laatste straat ook veel kinderactiviteiten worden georganiseerd. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld nog aanmelden om mee te doen aan een levend standbeeld wedstrijd, broodjes bakken, geschminkt worden en is er een heuse knikkerbaan aanwezig.Een bezoekje aan het sfeervolle middeleeuwse centrum Appingedam is op deze dag zeker de moeite waard, er is van alles te beleven voor jong en oud. De markt start om 11.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

Meer informatie

www.facebook.com/coopluydenmarkt

coopluydenmarkt@gmail.com



Wat is de Coopluydenmarkt.

Gezellige markt in middeleeuwse stijl in het sfeervolle historische centrum van Appingedam. Naast de markt is er veel theater, muziek, dans en zijn er diverse activiteiten voor kinderen.

Een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag in augustus, deze zomer op vrijdag 3 augustus

Naast een warenmarkt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Dit jaar is er extra aandacht voor muziek en er worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Doorgaans trekt het sfeervolle evenement, duizenden bezoekers.

De periode van de Middeleeuwen spreekt tot de verbeelding. Boogschieten, de ridderspelen, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmarkt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk.

De organisatie streeft de laatste jaren de warenmarkt zelf ook een meer middeleeuws karakter te geven door te kiezen voor een groter aanbod van streekproducten en ambachtelijke waren. De combinatie van de markt, de toneelvoorstellingen en de demonstraties van oude ambachten in de historische omgeving zorgen ervoor dat er in Appingedam een aantrekkelijk zomers festival geboden wordt.

Voor wie Appingedam eens van een heel andere kant wil bekijken kan aan boord stappen van het Damsterveer. Uiteraard komt u dan ook langs de oude Middeleeuwse panden aan de Solwerderstraat en de beroemde hangende keukens.
De kaartverkoop vind plaats in het park achter de kerk nabij de aanlegsteiger.

Op deze dag zijn alle winkels in het centrum geopend tot 21.00 uur. Veel winkeliers zijn in middeleeuwse sferen gehuld en hebben een wervende kraam bij hun winkel. Ook kunt u natuurlijk een bezoek brengen aan het museum of lekker genieten van alles op de vele gezellige terrassen onder het genot van een hapje en drankje.
Deze dag is voor iedereen gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 21.00 uur.

Sfeervolle Coopluydenmarkt.

Het was op 4 augustus vanaf 12 uur prachtig weer voor de Coopluydenmarkt te Den Damme. Daarvoor vielen nog enkele buien, maar de zon kwam te voorschijn en het publiek stroomde toe. Rondom de kerk, in de Wijkstraaat, Dijkstraat en de Solwerderstraat was van alles te zien en te beleven. Met het boogschieten, de valkeniers, de schandpaal en de als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis verklede vrijwilligers was er weer volop vertier en de terrassen bleven de hele dag goed gevuld. Op de markt trokken de traditionele ambachten van de Onstwedder Garven de meeste aandacht, terwijl de rondvaarten met de Damsterveer een leuke extraatje vormden. 

 

Wie op 4 augustus een bezoek brengt aan Appingedam zal zich in de Middeleeuwen wanen. Ziet het historische centrum van het stadje er op gewone dagen al uit alsof de tijd er heeft stilgestaan, tijdens de Coopluydenmarkt op de eerste dag van augustus wordt dit beeld nog verder versterkt. Ridders vechten er dan om jonkvrouwen, ambachtslieden bieden hun waren aan en zelfs aan de bedelaars en melaatsen die bij het middeleeuwse straatbeeld horen, is gedacht.

Het zomerse festival, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, biedt een inkijkje in het middeleeuwse leven. Van 11.00 uur tot 21.00 uur staan er een groot aantal activiteiten op het programma. Zo is er een roofvogelshow, worden er middeleeuwse dansen opgevoerd en wordt er met scherp geschoten door meesterboogschutters.

Alle evenementen op een rij in de Agenda 

 

 

Nieuwsberichten over Coopluydenmarkt

 

Foto's van Coopluydenmarkt 2015

 

Agenda van SASA Coopluydenmarkt

14 AUG
SASA
DAMSTER BOEKEN- EN BROCANTE MARKT
25 AUG
OVERIG
BIE DAIP
26 AUG
OVERIG
BIE DAIP
28 AUG
OVERIG
BIE DAIP
10 SEP
SASA
FIVELSTADTOCHT