Damster City Swim

Het nieuwste sportevenement van Appingedam is de Damster City Swim. Achter de Nicolaïkerk duiken op 18 juni 250 zwemmers in het Damsterdiep voor de eerste Damster City Swim. 2,8 kilometer zwemmen in open water, dwars door Appingedam.

ViberQ en Siers Groep zijn op dit moment druk bezig met de aanleg van glasvezel in Appingedam, Delfzijl en Farmsum en ze trekken op dit moment dwars door Appingedam. “Een mooie aanleiding om als hoofdsponsor aan te haken bij het evenement”, zegt Ronald Verbarendse van ViberQ. De start van het evenement is op het ViberQ startponton, midden op het water.

Mede organisator Arjan Smit: “Het zwemmen van de bijna drie kilometer vereisen dat je als geoefende zwemmer aan de start verschijnt. We bieden daarom in samenwerking met de zwemvereniging en onze open water zwemcoach een serie trainingen aan. Je kunt je dus voorbereiden. Want omgerekend zijn het wel 112 baantjes in het 25-meter bad.”

“Eén lang lint aan zwemmers zwemt onder de hangende keukens door. Een prachtig gezicht. Onze ambitie is om er voor de omgeving een mooi evenement van te maken, want Appingedam heeft veel te bieden. We organiseren dit met allemaal vrijwilligers en het is leuk om te merken dat het echt begint te leven. De eerste ruim honderdvijftig zwemmers hebben zich al aangemeld. En die mensen komen overal vandaan. Zelfs uit Duitsland. We hebben nog niet geadverteerd, ze komen allemaal via Facebook en wat artikelen in de krant uit op onze website damstercityswim.nl.”

“Er zijn mensen die het rondje in drie kwartier zwemmen. Dat is echt razendsnel. Er zijn er ook die er 2,5 uur over doen. Dat maakt niet uit. Het is dit jaar geen wedstrijd. Volgend jaar verwachten we er een wedstrijd aan toe te voegen.”

Eerste editie van de Damster City Swim op zaterdag 18 juni.

De eerste editie van de Damster City Swim wordt zaterdag 18 juni gehouden. Het gaat om een open water zwemtocht van 2,8 kilometer, met start en finish achter de Nicolaïkerk in Appingedam. De route is precies een rondje Appingedam, aan de oostkant om het oude Damterrein tot het busstation en aan de westkant om De Tip. Het is de bedoeling om Appingedam een nieuw groot sportevenement te bieden. Naast de Stadsloop, de Fivelstadtocht, de Schaatsmarathon en het Beachvolleybaltoernooi.. 

Het bij velen bekende rondje Daam, dat veel wordt gevaren vormt het decor voor dit nieuwe zwemevenement. Aan de zwemtocht door de historische binnenstad kunnen de eerste keer maximaal 250 zwemmers meedoen. Om de te zwemmen afstand voor de deelnemers en het publiek aangenamer te maken komt er veel vertier langs de route. In het park achter de Nicolaïkerk wordt een heus horecaplein ingericht. Daar komen ook een aantal kramen te staan waar benodigdheden voor het open water zwemmen kunnen worden aangeschaft. Voor dappere, minder ervaren zwemmers zijn daar tegen de kou ook swimsuits te huur. De Damster City Swim is namelijk niet alleen bedoeld voor ervaren zwemmers, het is zeker ook de bedoeling dat mensen die minder vaak zwemmen aan de start verschijnen. De eerste keer is dan ook puur recreatief. Volgend jaar zal er ook een wedstrijd van gemaakt worden en komt er bovendien ook een langere afstand van zo'n 3,8 kilometer bij, met een lusje Rootveld. De inschrijving is inmiddels geopend en vanuit alle windstreken van het land heeft de organisatie inmiddels positieve berichten ontvangen over het unieke evenement.

Om de minder goed getrainde deelnemers uit de regio goed voorbereid aan de start te laten verschijnen, wordt er een aantal gratis clinics gegeven. Swimtech4you geeft 4 clinics in het Schildmeer en Zwemvereniging Azuro geeft er 4 in zwembad Dubbelsag. Tijdens deze clinics kan worden gewerkt aan de zwemtechniek en de conditie. Meer informatie hierover is te vinden op de website. Aanmelden kan via dezelfde site: www.damstercityswim.nl