Damsterveer

Damsterveer maakt weer rondvaarten

De rondvaartboten Damsterveer en Leutje Damsterveer zijn op zaterdag 16 april weer begonnen te varen. Het is mogelijk om een rondvaart te reservere op de woensdag, vrijdag en zaterdag om 13.30 en 14,45 uur. Kaarten voor de vrije afvaarten zijn te koop bij VVV Eemsdelta in Appingedam. Het is ook mogelijk om een rondvaart als groep te boeken op een eigen dag en tijdstip, de tijdsduur en route/bestemming zijn naar wens af te spreken. Voor meer informatie over deze arrangementen kunt u mailen naar arrangementen@topvangroningen.nl of bel 06-21907003. De rondvaartboot ligt achter de Nicolaikerk.

Weer rondvaarten met Leutje Damsterveer

De rondvaarten in Appingedam beginnen woensdag 16 juni weer. Vooralsnog met de open boot, de Leutje Damsterveer. Wegens de nog geldende coronaregels kunnen er voorlopig maximaal 8 personen meevaren. De afvaarten zijn om 13, 14 en 15 uur. De boot ligt dan als vanouds rechts achter de Nicolaikerk aan de steiger. Kaartjes kunnen bij de boot worden gekocht. De Leutje Damsterveer is een open boot waarop normaal gesproken 12 personen kunnen meevaren.

Zodra de belangstelling toeneemt zal ook de 'grote' Damsterveer weer rondvaarten gaan maken. In verband met de coronapandemie waren er in 2020 helemaal geen rondvaarten. De boten worden gevaren door een team van vrijwillige schippers en opstappers. Om dit team te versterken kunnen belangstellenden die het leuk lijkt om regelmatig een rondje Appingedam te varen met enthousiaste passagiers en in het bezit zijn van het Klein Vaarbewijs zich melden: 06-54794434

Prachtige reklame voor de Damsterveer.

De zomer loopt op zijn einde,hoewel de verwachting voor september ook al weer zomerse dagen beloofd,dus de laatsts maand dat het Damsterveer vaart kan nog weer druk worden voor de schippers.

Vandaag 30 augustus 2018 was daar weer een mooi voorbeeld van, een van de schippers was wat klein onderhoud bij de boot aan het verrichten toen een aantal toeristen vroegen wanneer de boot zou varen aangezien ze specifiek naar Appingedam waren gekomen voor een rondje Appingedam. Waren duidelijk teleurgesteld dat de boot niet op donderdag vaart anders dan op afspraak. Ze hadden van kennissen gehoord hoe leuk en bijzonder een rondje varen met het Damsterveer wel niet was. Onze schipper is gaan improviseren, bellen met de VVV en vond een oplossing en heeft als nog een rondje gevaren tot grote vreugde van de gasten aan boord.

Prachtige samenwerking VVV en Damsterveer

Afgelopen zaterdag waren er weer de reguliere rondvaarten door het Damsterveer. Zowel afvaart om half twee was weer goed bezet evenals de afvaart om kwart voor drie was die ook weer gevuld was met vele toeristen die een rondje Appingedam onder de hangende keukens willen varen. Echter rond half vier meldden zich nog een drietal toeristen uit Singapore. Deze wilden heel graag nog even varen en oud Appingedam zien,mede doordat een grootvader ooit bij Brons had gewerkt. Goede raad was niet duur want contact met de dienstdoende schippers zorgde voor de oplossing. Het is prachtig weer,dus we gaan met de nieuwe aanwinst,Leutje Damsterveer,varen als de gasten uit Singapore dit ook willen stelden de schippers voor. De gasten uit Singapore waren dol enthousiast en lieten dit na een uur varen op allerlei manieren weten.Te bedenken dat de vrijwillige schippers van het Damsterveer al een drukke week achter de rug hadden,alle groepen 8 van de lagere scholen in Appingedam hadden gebruikt gemaakt van het aanbod van het Damsterveer om als afscheid van hun lagere schooltijd met de hele groep, Appingedam vanaf het water te zien en vrijdag stond Artiveer op het programma. Beide boten vervoerden een kleine 75 belangstellenden langs de diverse musea,ateliers en kerken in Appingedam van 10.00 uur tot 17.00 uur.De volgende Artiveer staat gepland op vrijdag 17 augustus,inmiddels zijn er al 80 kaarten voor deze editie verkocht door de VVV Appingedam.

 

TWEEDE RONDVAARTBOOT IN APPINGEDAM: “LEUTJE DAMSTERVEER”

Dit voorjaar is er door de Stichting Activiteiten Stad Appingedam een tweede  rondvaartboot ten behoeve van de stad Appingedam aangeschaft.  Een westfriese open tuindersvlet., die inmiddels is omgedoopt tot “Leutje Damsterveer”. Deze boot is ideaal om naast tochtjes door de binnenstad van Appingedam ook tochten te maken over de Groninger maren. Omdat de boot geen opbouw heeft kan hij onder de vaste bruggen door (wel even bukken natuurlijk).

Het ligt in de bedoeling om met het Leutje Damsterveer in de toekomst tochten te maken langs de dorpen, Solwerd, Uitwierde, Marsum, Holwierde, Leermens en Oosterwijtwerd om daar de toeristen kennis te laten maken met deze dorpen en hun kerken. Deze tochten zullen zoveel mogelijk met de vrijwilligers van de kerken en de Stichting Oud Groninger Kerken worden ontwikkeld. We willen 2018 gebruiken om deze kerkentochten te ontwikkelen zodat we daarmee in 2019 van start kunnen gaan, aldus Erik Meijer van het (Leutje) Damsterveer.

Maar ook in 2018 kan al volop genoten worden van de natuur in de omgeving van Appingedam. Vanaf nu kan een tocht met het Leutje Damsterveer worden geboekt door groepen tot maximaal 12 personen:  De Marsum Maren tocht van ongeveer 1 ½ uur. De route gaat door de binnenstad van Appingedam, langs de hangende keukens om vervolgens de Grote Heekt op te gaan richting Holwierde.  Halverwege Holwierde gaan we richting Marsum en komen tenslotte via het Damsterdiep weer in Appingedam.  Op de  vrijdagmiddagen  27 juli en 10 augustus  kan deze tocht ook door individuen worden geboekt. Voor inlichtingen en boekingen verwijzen we naar de VVV in Appingedam (telefoon: 06-37321885).

Damsterveer vervoerde weer de participanten

Zondagmiddag 10 juni verzamelden zich weer een dertig tal participanten bij het Damsterveer voor hun jaarlijkse tocht. Deze keer was gekozen voor een route naar Delfzijl waarbij halverwege het Uitwierdermaar werd opgevaren om daarna bij de afslag naar Marsum te keren en terug te varen en daarna via het Damsterdiep richting Buiskoolplein. Hier werd aangelegd en wandelend het Ziel bezocht waar in een gezellige en zoals altijd ongedwongen sfeer werd genoten van het bekende hapje en drankje. Rond kwart voor vijf werd weer vertrokken naar de thuishaven waar rond half zes werd aangemeerd. 

Tijdens de tocht werden de participanten bijgepraat over de recente ontwikkelingen en ook de nieuwste plannen kwamen ter sprake. Inmiddels zijn er al weer meer dan 1000 passagiers vervoerd dit jaar en de boekingen blijven binnen komen. Een wens van het bestuur is zeker nog een steiger centraal in de Dijkstraatzijde van het Damsterdiep dit voor de Artiveer route maar ook voor de de drukke dagen in de stad en de horeca gelegenheden in de Dijkstraat en de Solwerderstraat. Daarnaast werden de plannen met de 2e boot ,Leutje Damsterveer,toegelicht. In 2019 zal er worden gestart met de Maren/Kerken route in samenwerking met de SOGK. Dit jaar zal deze boot dienst gaan doen bij enkel Marentochten, publiciteit volgt, en voor de overloop bij het Damsterveer. Daarnaast was het mooi om te vernemen dat enige participanten hun uitgelote participatie ter beschikking van de boot stellen. Al met al was de konklusie, het toerisme en de leefbaarheid zit in de lift ondanks alle aardbevingsellende.

Kinderen uit Tsjernobyl met Damsterveer door Appingedam

Op 6 juni werden de gastgezinnen met hun gastkinderen, de kinderen uit Tsjernobyl, verrast door de schippers van het Damsterveer. De rondvaartboot die vrijwel dagelijks wordt geboekt voor een tochtje onder de hangende keukens door om van de historische binnen stad te genieten, deed nu dienst voor een tochtje van bijna 2 uur door de wateren van Appingedam voor de kinderen uit Tsjernobyl en hun begeleiders. Zowel de schippers als de kinderen maar ook de begeleiders hebben op deze fraaie zomerdag genoten van deze geste van het Damsterveer en hun mensen. Een rondje varen door Appingedam blijkt een belevenis te blijven voor jong en oud en als het dan ook nog kinderen betreft die op een of andere manier getroffen zijn door onheil is de voldoening bij iedereen nog groter.

 

Damsterveer weer in het water

Het vaarseizoen staat op punt van beginnen, zeker wanneer de temperaturen richting 20 graden gaan. Dus ook het Damsterveer, de in Appingedam niet meer weg te denken Rondvaartboot is na een voor velen lange winter weer helemaal klaar voor een druk vaarseizoen. De schippers en vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat het Veer er weer pico bello uitziet en evenals voorgaande jaren weer duizenden de binnenstad van Appingedam vanaf het water kan laten zien. 

Het boekingsburo van de VVV heeft het er al druk mee. Afgelopen zaterdag 14 april werd de boot bij Rozeboom op Lange Rijp te water gelaten waar de schippers de gehele winter gastvrij waren ontvangen. En toen op naar de jachthaven in Appingedam waar om 13.00 uur de eerste gasten al wachten. 

Maar ook de nieuwste aanwinst van SASA, waaronder de rondvaarboot resorteert, de tuindersvlet, werd te water gelaten. Deze boot zal waarschijnlijk ook ingezet worden bij de kunst en cultuurroute , de Artiveer, doorAppingedam die op vrijdag 11 mei haar primeur heeft. Daarnaast zullen in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken, kerk en maren tochten vanuit Appingedam ontwikkeld worden waarbij de 2e boot onmisbaar zal zijn. Al met al gaat het cresendo met het water toerisme in Appingedam met dank aan de vrijwilligers en sponsoren.

Damsterveer krijgt een broertje

De rondvaartboot Damsterveer in Appingedam krijgt een broertje. De nieuwe boot moet ook de maren kunnen bevaren. De Damsterveer zelf is daar te groot voor en kan niet overal langs. Er zijn vaste bruggen, duikers en andere obstakels. 

Het prachtige maren gebied boven Appingedam boven Appingedam is bij uitstek geschikt om te bevaren met haar eeuwenoude kerken, wierden en oude steenfabrieken. Er is al contact gezocht met de Stichting Oude Groninger Kerken en het Groninger Landschap. Die hebben beiden laaiend enthousiast gereageerd.

Het zal een rondvaart kunnen worden met op diverse plaatsen stops om bijvoorbeeld mooie gebouwen te bezichtigen. Ook zal een Kunstroute te de mogelijkheden kunnen behoren.Tevens kan het tweede schip assisteren bij de inzet  tijdens de evenementen in Appingedam. 

Met de huidige bestand aan vrijwillige schippers is het mogelijk om twee schepen in de vaart te houden. Door de extra vaarten en om tijdelijke afwezigheid van schippers worden er wel nieuwe schippers gezocht om het vrijwilligersteam te versterken. Belangstellenden kunnen contact opnemen met schipper Henk Mulder, tel. 06-40311853 of via de mail henkmulder23@home.nl. Het bezit van een klein vaarbewijs zou prettig zijn.

Damsterveer

Appingedam aan het water Appingedam is, samen met de stad Groningen, een van de twee echte steden in de provincie Groningen. Appingedam is in de vroege middeleeuwen ontstaan vanuit een nederzetting in de Delf (nu Damsterdiep).

Op een kruispunt van waterwegen en landwegen groeide deze nederzetting uit tot de hoofdstad van het gewest Fivelingo en werd een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig heeft Appingedam, dankzij zijn bijzonder verleden en zijn oude gebouwen, de status van beschermd stadsgezicht.

De oorspronkelijke waterwegen zijn grotendeels nog intact. De vaarwegen naar Delfzijl en Groningen (Oost en West) zijn voor toeristenvaart goed begaanbaar. Veelvuldig maken toeristen gebruik van de zuidelijke route, via de Groeve naar het Eemskanaal of Schildmeer. Via het Eemskanaal kan eenvoudig Duitsland worden bereikt en via het Schildmeer kan naar Groningen worden gevaren. Aan de noordelijke zijde liggen de maren van Noord Groningen. Deze worden gebruikt voor kanotochten en in winter voor schaatstochten.

Rond de binnenstad van Appingedam liggen het Damsterdiep en het Nieuwe Diep. Deze beide waterwegen zorgen ervoor dat eenvoudig een "rondje Appingedam" kan worden gevaren. Met een boot is in een klein uur een tocht te maken langs de oude pakhuizen en de beroemde hangende keukens. Natuurlijk is een verlenging van de tocht mogelijk richting Groningen, Delfzijl, het Schildmeer of de Groninger maren.

Afvaarten Damsterveer:

Iedere zaterdag van 30 april tot en met 7 oktober om 13.30 uur en 14.45 uur.

Iedere woensdag van 4 juli tot en met 29 augustus om 13.30 uur en 14.45 uur.

Kaarten

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV, Oude Kerkstraat 1, 9901 JB Appingedam, tel. 0596-620300.

Damsterveer heeft succesvol derde seizoen

Zaterdag 21 oktober 2017 hebben de schippers hun trots bij Rozeboom aan de Heekt weer op het droge gezet en staat de boot wee onder dak. Dit geeft de schippers wee de mogelijkheid noodzakelijk onderhoud te plegen aan het Damsterveer zodat volgend jaar eind april wee vol energie met een fraaie boot een nieuw vaarseizoen kan worden in gegaan.

Terugkijkend op het vaarseizoen 2017 van april tot de eerste week van oktober kan worden gesteld dat de rondvaartboot niet meer weg te denken is uit Appingedam en een groot aandeel heeft in de aantrekkelijkheid voor toeristen.

Bijna 5000 mensen maakten gebruik op welke wijze dan ook van het Damsterveer. De schippers hadden het er erg druk mee en maakten soms lange dagen en dat op een vrijwillige basis. De gepaste trots op hun boot en de wijze waarop zij hun gasten Appingedam lieten zien heeft mede geleid tot het succes van de rondvaartbooot.

Vooral het probeersel om gedurende de maanden juli en augustus ook op de woensdagmiddag te gaan varen en wel om 13.30 uur en 14.30 uur was een doorslaand succes, waarbij de boot meerdere malen stampvol zat, en dat in een zomer die nou niet als mooie zomer te boek zal staan.

Al met al een prachtig jaar voor het Damsterveer.

10.000 vaargast op het Damsterveer

Zaterdagmiddag 6 mei 2017, werd de 10.000ste vaargast van het Damsterveer verwelkomd. Betty Korthuis uit Gieten was compleet verrast toen ze apart van de groep werd genomen en te horen kreeg dat zij de 10.000ste passagier van het Damsterveer was. De oud Delfzijlster kreeg van het bestuur een bos bloemen overhandigd.

Poster Damsterveer 2018