Damsterveer

Damsterveer krijgt een broertje

De rondvaartboot Damsterveer in Appingedam krijgt een broertje. De nieuwe boot moet ook de maren kunnen bevaren. De Damsterveer zelf is daar te groot voor en kan niet overal langs. Er zijn vaste bruggen, duikers en andere obstakels. 

Het prachtige maren gebied boven Appingedam boven Appingedam is bij uitstek geschikt om te bevaren met haar eeuwenoude kerken, wierden en oude steenfabrieken. Er is al contact gezocht met de Stichting Oude Groninger Kerken en het Groninger Landschap. Die hebben beiden laaiend enthousiast gereageerd.

Het zal een rondvaart kunnen worden met op diverse plaatsen stops om bijvoorbeeld mooie gebouwen te bezichtigen. Ook zal een Kunstroute te de mogelijkheden kunnen behoren.Tevens kan het tweede schip assisteren bij de inzet  tijdens de evenementen in Appingedam. 

Met de huidige bestand aan vrijwillige schippers is het mogelijk om twee schepen in de vaart te houden. Door de extra vaarten en om tijdelijke afwezigheid van schippers worden er wel nieuwe schippers gezocht om het vrijwilligersteam te versterken. Belangstellenden kunnen contact opnemen met schipper Henk Mulder, tel. 06-40311853 of via de mail henkmulder23@home.nl. Het bezit van een klein vaarbewijs zou prettig zijn.

Damsterveer

Appingedam aan het water Appingedam is, samen met de stad Groningen, een van de twee echte steden in de provincie Groningen. Appingedam is in de vroege middeleeuwen ontstaan vanuit een nederzetting in de Delf (nu Damsterdiep).

Op een kruispunt van waterwegen en landwegen groeide deze nederzetting uit tot de hoofdstad van het gewest Fivelingo en werd een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig heeft Appingedam, dankzij zijn bijzonder verleden en zijn oude gebouwen, de status van beschermd stadsgezicht.

De oorspronkelijke waterwegen zijn grotendeels nog intact. De vaarwegen naar Delfzijl en Groningen (Oost en West) zijn voor toeristenvaart goed begaanbaar. Veelvuldig maken toeristen gebruik van de zuidelijke route, via de Groeve naar het Eemskanaal of Schildmeer. Via het Eemskanaal kan eenvoudig Duitsland worden bereikt en via het Schildmeer kan naar Groningen worden gevaren. Aan de noordelijke zijde liggen de maren van Noord Groningen. Deze worden gebruikt voor kanotochten en in winter voor schaatstochten.

Rond de binnenstad van Appingedam liggen het Damsterdiep en het Nieuwe Diep. Deze beide waterwegen zorgen ervoor dat eenvoudig een "rondje Appingedam" kan worden gevaren. Met een boot is in een klein uur een tocht te maken langs de oude pakhuizen en de beroemde hangende keukens. Natuurlijk is een verlenging van de tocht mogelijk richting Groningen, Delfzijl, het Schildmeer of de Groninger maren.

Afvaarten Damsterveer:

Iedere zaterdag van 30 april tot en met 7 oktober om 13.30 uur en 14.45 uur.

Iedere woensdag van 4 juli tot en met 29 augustus om 13.30 uur en 14.45 uur.

Kaarten

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV, Oude Kerkstraat 1, 9901 JB Appingedam, tel. 0596-620300.

Damsterveer heeft succesvol derde seizoen

Zaterdag 21 oktober 2017 hebben de schippers hun trots bij Rozeboom aan de Heekt weer op het droge gezet en staat de boot wee onder dak. Dit geeft de schippers wee de mogelijkheid noodzakelijk onderhoud te plegen aan het Damsterveer zodat volgend jaar eind april wee vol energie met een fraaie boot een nieuw vaarseizoen kan worden in gegaan.

Terugkijkend op het vaarseizoen 2017 van april tot de eerste week van oktober kan worden gesteld dat de rondvaartboot niet meer weg te denken is uit Appingedam en een groot aandeel heeft in de aantrekkelijkheid voor toeristen.

Bijna 5000 mensen maakten gebruik op welke wijze dan ook van het Damsterveer. De schippers hadden het er erg druk mee en maakten soms lange dagen en dat op een vrijwillige basis. De gepaste trots op hun boot en de wijze waarop zij hun gasten Appingedam lieten zien heeft mede geleid tot het succes van de rondvaartbooot.

Vooral het probeersel om gedurende de maanden juli en augustus ook op de woensdagmiddag te gaan varen en wel om 13.30 uur en 14.30 uur was een doorslaand succes, waarbij de boot meerdere malen stampvol zat, en dat in een zomer die nou niet als mooie zomer te boek zal staan.

Al met al een prachtig jaar voor het Damsterveer.

10.000 vaargast op het Damsterveer

Zaterdagmiddag 6 mei 2017, werd de 10.000ste vaargast van het Damsterveer verwelkomd. Betty Korthuis uit Gieten was compleet verrast toen ze apart van de groep werd genomen en te horen kreeg dat zij de 10.000ste passagier van het Damsterveer was. De oud Delfzijlster kreeg van het bestuur een bos bloemen overhandigd.

Poster Damsterveer 2018