Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

De Pelikaan

Tijdens een feestelijke avond op vrijdag 24 maart 2023 wordt De Pelikaan uitgereikt. Het is een prijs die vrijwilligers van onze stad in de schijnwerpers plaatst. Deze prijs is een fraai kunstwerk van de Damster kunstenares Nancy Maliepaard en blijft in bezit van de winnaars. De pelikaan staat centraal in het stadswapen van Appingedam. Volksgeloof vertelt dat de pelikaan haar jongen voedt met bloed uit haar eigen borst. Op een vergelijkbare manier zorgen vrijwilligers voor de stad Appingedam.

Wellicht herinneren jullie nog de term ‘DamSTER’, de voorloper van De Pelikaan als waarderingsprijs die vanaf 2010 t/m 2020 werd uitgereikt. Door de gemeentelijke herindeling en de coronaperiodes is dit mooie initiatief, om enthousiaste vrijwilligers én personen of een groep die Appingedam op positieve wijze hebben belicht, op de achtergrond geraakt. Dit werd gemist…

Kandideer jouw ultieme vrijwilliger

Van commissie naar categorieën

En er is in oktober 2022 een commissie samengesteld die meteen aan de slag is gegaan om uitreiking van De Pelikaan werkelijkheid te laten worden. Want wat is er mooier dan aandacht te geven aan iets waar veel mensen blij van worden, wat voor verbinding zorgt, het verenigingsleven goed doet en Appingedam verrijkt. Op welk niveau dan ook.

Er is sprake van uitreiking van de waarderingsprijs in 3 verschillende categorieën, nl.:

  • Vrijwilliger van het jaar, voor diegene die zich heeft ingezet voor de Damster samenleving als het gaat om sociale verbinding en leefbaarheid.
  • Juniorsprijs (< 25 jaar), voor diegene die zich op positieve wijze heeft onderscheiden en die een voorbeeld is voor de lokale jeugd.
  • Een prijs voor een persoon of groep, die op positieve wijze regio-overstijgende aandacht voor Appingedam heeft gekregen.

 

Van op de hoogte brengen tot aanmelden

Vele verenigingen zijn met een brief inclusief aanmeldformulieren op de hoogte gebracht van de introductie van De Pelikaan. Ze worden gevraagd opgave te doen van iemand/ of meerdere personen die zich opvallend verdienstelijk maakt. Het kan in één categorie zijn, maar inzending in meerdere kan natuurlijk ook.

Op zaterdag 10 december staat de commissie met een standje op de Winterwarm in Appingedam. Hier kan je vragen stellen, het aanmeldformulier invullen of meenemen/afhalen. Vanaf deze datum zal dit formulier ook bij de VVV in Appingedam klaarliggen.

Ook is er in De Eemsbode en De Eemslander een oproep gedaan om kandidaten aan te melden.

Zonder ook jullie hulp kunnen we niet

We doen een beroep op iedereen om zoveel mogelijk kandidaten in beeld te krijgen. Dus hebben jullie iemand in eigen vereniging, organisatie of omgeving die zich opvallend verdienstelijk maakt? 

Aarzel dan niet, help ons en stuur het aanmeldformulier in.

 

Dank

We danken hierbij alvast voor het meedenken en meewerken en houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

Groet van de Pelikaancommissie