Fivelstadtocht

Fivelstadtocht 2022 al voor ruim 60% vol. 

Binnen een week na de opening van de inschrijving van de inschrijving van de Fivelstadtocht is al iets meer dan 60% van de startbewijzen uitgegeven. Deze noordelijke editie van de wandeltocht kronkelt zich een weg vanuit Appingedam, als start- en finishplaats, en afhankelijk van de te lopen afstand via Delfzijl, Uitwierde, Bierum, Spijk, Losdorp en Krewerd door het Fivelingogebied. Op zaterdag 10 september zijn vele historische gebouwen te bezichtigen voor de wandelaars en is uiteraard de verbeterde dijk in Delfzijl in de route opgenomen. De teller van de achtste editie staat inmiddels op bijna 500 deelnemers. De organisatie gaat ervan uit dat op korte termijn het maximaal aantal inschrijvingen van 800 deelnemers zal worden gehaald. Inschrijven: www.fivelstadtocht.nl 

Geslaagde Fivelstadtocht 2021

De door de organisatie onder spanning georganiseerde corona editie van de Fivelstadtocht was in alle opzichten geslaagd waarbij alle betrokkenen zich overal keurig schikten naar de huidig geldende veiligheidsregels. Met als startlocatie de Nicolaï Kerk werd geheel in stijl het historisch cultureel karakter van de tocht benadrukt.

Met slechts aan het eind van de middag één verfrissende regenbui vervolgden de massaal toegestroomde deelnemers via Museum Stad Appingedam, de vermaarde hangende keukens, de klassieke Solwerderstraat alsmede de Synagoge aan de Broerstraat opgewekt hun westelijke route.

Het waren na het wandelarm jaar 2020 allemaal blije wandelaars die achtereenvolgens Oosterwijtwerd, Eenum, Zeerijp, Loppersum, Ten Post, Winneweer, Garrelsweer en Wirdum passeerden. De goede faciliteiten in combinatie met de bijzonder onverwachte wendingen en het beleven van eeuwenoude geschiedenis in het Fivelingo gebied zorgden voor vele enthousiaste reacties onder de wandelaars. Als zodanig een naadloos passend evenement met toegevoegde waarde tijdens de landelijke Open Monumentendag in en vanuit de eeuwen oude Fivelstad.

Door alle positieve reacties van zowel wandelaars, betrokken ruststempelplaats locaties als sponsoren voor, tijdens en na de tocht lijkt voor 2022 een goede mogelijkheid voor de organisatie om nog een stap te zetten in een toename van het deelnemersveld.

In de openingsweek om in te schrijven voor de Fivelstadtocht van 2021 hebben al ruim 200 wandelaars zich ingeschreven. Dat zijn meer aanmeldingen in een eerste week dan ooit.

Het wandelevenement zal op 11 september 2021 vanuit Appingedam worden gehouden volgens het dan geldende coronaprotocol op basis van de laatste richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid.

Het historisch culturele wandelevenement vindt plaats op de zaterdag van het Landelijk Open Monumentenweekend. Voor de zevende editie van 2021 wordt een westelijke route uitgezet. Deze route kronkelt zich in westelijke richting het oude Fivelboezem gebied in, om via wierdedorpen en bospartijen weer in de Fivelstad te eindigen.

Er zijn routes van 5, 15, 25 en 40 kilometer. Het maximaal aantal deelnemers is gesteld op 800.

Covid-19 velt Fivelstadtocht 

De te houden zevende Fivelstadtocht op zaterdag 12 September 2020 is in verband met de Corona pandemie afgelast. De organisatie sluit zich hiermee aan bij de reeds lange rij van activiteiten die dit jaar niet kunnen plaats vinden.De gezondheid van de deelnemers, de extra druk op de (medische) hulpdiensten en vrijwilligers alsmede de onzekerheid over de nog te nemen maatregelen en richtlijnen van het kabinet maken het ten aanzien van de Fivelstadtocht 2020 onmogelijk om het historisch cultureel wandelevenement te realiseren. De lockdown wordt immers alleen minder streng als het goed blijft gaan en juist met dit gegeven en de maatregelen die daar alsnog  uit voort kunnen vloeien is annuleren de enige verstandige keuze.Alle reeds ingeschreven wandelaars zullen ten aanzien van hun al geïncasseerde inschrijfgeld persoonlijk bericht ontvangen van de Fivelstadtocht organisatie omtrent de verdere procedure.De Fivelstadtocht organisatie willen alle betrokkenen bedanken voor de medewerking tot dusver en hoopt het volgend jaar alsnog een zevende Fivelstadtocht te kunnen houden. Dit zal dan gebeuren in de nieuwe gemeente Eemsdelta maar met natuurlijk de start en finish vanuit de vertrouwde  historische binnenstad in Appingedam. Het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht vindt dan als vanouds plaats op de tweede zaterdag van het Open Landelijk Monumenten Weekend namelijk 11 September 2021.

Houd de fivelstadtocht.nl website in de gaten voor meer details en inlichtingen.

Druk bezochteFivelstadtocht onder ideale omstandigheden.

De zesde editie van het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht zit erop en met het recordaantal van bijna 750 inschrijvingen zijn we uiteraard zeer tevreden. Op basis van onze ervaring en kennis van de wandelmarkt verwachten we in 2020 het maximum van 800 deelnemers te kunnen realiseren voor deelname aan de Fivelstadtocht.
 
Onder zonnige omstandigheden vertrokken de deelnemers vanuit het Oude Raadhuis in zuidelijke richting om - afhankelijk van de gekozen afstand - het Hoeksmeer, Dannemeer en Schildmeer gebied te verkennen. De vijf en vijftien kilometer lopers bleven aan de noordzijde van het Eemskanaal rondom het gebied Oling, Ekenstein,Wirdum en Garreweer. Op alle afstanden werden - zelfs nog door lokale bewoners - verrassende wegen bewandeld. Onderweg als vanzelfsprekend vele mooie statige monumenten en private terreinen die de geschiedenis van het Fivelingo gebied vertellen in en rond de doorkomst plaatsen en streken als er verder waren Garrelsweer, Wittewierum, Luddeweer en Overschild.
Onder het genot van door de organisatie aangeboden versnaperingen en een verder ook in alle wandelfacetten uitstekend verzorgde tocht onttrok zich aan de ogen van de wandelaars een gevarieerd landschap van knusse bos- en waterpartijen alsmede oneindige vergezichten in een wisselende wolkenspel.
 

Met dit aantal deelnemers aan de Fivelstadtocht kunnen we stellen dat we er met z'n allen blijvend in zijn geslaagd dat het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht definitief op de landelijke wandelkaart staat tot ver over de provinciegrenzen.Heel mooi voor Appingedam en haar omgeving.

Veel belangstelling voor Fivelstadtocht

Appingedam – Het inschrijven voor het zesde historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht is succesvol van start gegaan waarbij nu reeds dertig procent van de maximaal achthonderd startbewijzen zijn uitgegeven.

Op zaterdag 14 September 2019 wordt er vanuit Appingedam deze historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer. Bewust is gekozen voor de combinatie met het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren.

Telkens wordt een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2019 een zuidelijke route is uitgezet. Tijdens deze historisch culturele wandeling worden wederom bekende maar ook minder in het oog springende facetten van de rijke historie in het Fivelingo gebied belicht. U kunt hierbij denken aan oude smokkelroutes, waterwegen, kerkpaden, handelsroutes en (voormalig) industrie.

Vanzelfsprekend zijn er enkele verrassende, spraakmakende en (on)herkenbare aspecten uit dit Fivelingo gebied te bewonderen waarbij uiteraard de organisatie de grondgedachte van de tocht niet uit het oog zal verliezen:

Fivelstadtocht, het historisch cultureel wandelevenement van de provincie Groningen.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.fivelstadtocht.nl

Uitverkochte lustrumeditie Fivelstadtocht met prachtig wandelweer.

De uitverkochte lustrumeditie van het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht zit erop en met het op dit moment (2018)maximaal aantal inschrijvingen van 700 zijn we uiteraard zeer tevreden. Wij als organsiatie van de Fivelstadtocht onderzoeken momenteel de mogeljkheden om het aantal toe te laten wandelaars voor de editie van 2019 wellicht te kunnen verhogen. Opgeven voor de nieuwe wandeltocht op    14 september 2019 kan vanaf 1 februari 2019


Onder werkelijk ideale omstandigheden beleefden afgelopen zaterdag de wandelaars de uitverkochte lustrumeditie van het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht. Met het genot van een zacht zonnetje vertrokken de deelnemers vanuit het Oude Raadhuis in oostelijke richting.

Ook met deze uitverkochte zomereditie kunnen we denk ik stellen dat we er met z'n allen blijvend in zijn geslaagd dat we het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht definitief op de landelijke wandelkaart hebben gezet tot ver buiten de provincie- en landsgrenzen.

Veel belangstelling voor lustrumeditie Fivelstadtocht.

De nu al bijna 600 inschrijvingen bevestigen het beeld dat dit historisch cultureel wandelevenement tijdens het Open Landelijk Monumenten Weekend definitief een vaste plaatsop de landelijke wandelkaart heeft ingenomen.

Inschrijven lustrumviering wandelevenement Fivelstadtocht

Appingedam - Op zaterdag 8 september 2018 wordt er vanuit Appingedam de vijfde historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer. Met de uitverkochte wintereditie nog in het achterhoofd mikt de organisatie nu ook op een volle bak tijdens deze eerste lustrum viering van de reguliere Fivelstadtocht. Hoofdsponsor Kuiper Schoenen heeft zich ook weer de komende vier jaar verbonden aan dit gewilde wandelevenement. Als startlocatie kan de Fivelstadtocht organisatie in samenwerking met Museum Stad Appingedam gebruik maken van het monumentale pand het Oude Raadhuis Appingedam.

De streek Fivelingo omvat deels de huidige gemeenten Appingedam, Loppersum, Ten Boer, Delfzijl en delen van de nieuwe gemeente Midden-Groningen en het in 2019 te vormen Het Hogeland. De wandeltocht wordt elk jaar op de zaterdag van het tweede weekend in september uitgeschreven. Bewust is gekozen voor de combinatie met het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren.

Telkens wordt een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2018 een oostelijke route is uitgezet. Tijdens deze historisch culturele wandeling worden bekende maar ook minder in het oog springende facetten van de rijke historie in het Fivelingo gebied belicht. U kunt hierbij denken aan oude smokkelroutes, over privé terrein, langs waterwegen, eeuwen oude kerkpaden, gedateerde handelsroutes en (voormalig) industrie.

Vanzelfsprekend zijn er enkele verrassende, spraakmakende en (on)herkenbare aspecten uit dit Fivelingo gebied te bewonderen waarbij uiteraard de organisatie de grondgedachte van de tocht niet uit het oog zal verliezen:

Fivelstadtocht, het historisch cultureel wandelevenement van de provincie Groningen.

Opgeven kan vanaf 1 Maart 2018 en het maximaal aantal deelnemers is gesteld op 700. Tevens is er speciaal voor deze lustrum editie een uniek Fivelstadtocht poloshirt ontworpen die tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar is.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.fivelstadtocht.nl

Fivelstadtocht 2017

Wandelaars omarmen de Fivelstadtocht

Met de bijna zevenhonderd inschrijvingen was de vierde editie van het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht op zaterdag 9 september een groot succes. Helaas was het weer er mede de oorzaak van dat veel van de reeds ingeschreven wandelaars verstek moesten laten gaan.

Prachtige route

Enthousiast vertrokken de opgekomen wandelaars vanuit het Oude Raadhuis in noordelijke richting. Door het Museum Stad Appingedam, langs de voormalige Rooms Katholieke kerk aan het Kattendiep, de Synagoge in de Broerstraat, via het Monnikenpad en over het eeuwen oude De Wierde dook het gezelschap het voormalig stroomgebied van de Fivel in.

Al slingerend door het oude landschap werden – afhankelijk van de te lopen afstand – de volgende plaatsen met hun wetenswaardigheden bewonderd: Jukwerd, Nijenklooster, Arwerd, Krewerd, Oosterwijtwerd, Leermens, Losdorp, Spijk, Bierum , Holwierde, Nansum, Uitwierde en Solwerd. Heel speciaal was de historische route langs de dijk bij Delfzijl die de komende twee jaar voor publiek is gesloten in verband met aanpassingen aan de zeewering.

Het voormalig stroomgebied van de rivier de Fivel met haar wijdse landschappen, monumentale kerken, geheimzinnige slingerpaadjes, prachtige meanders, verrassende bospartijen en indrukwekkende wierden bezorgden de wandelaars deze Fivelstadtocht wederom een historisch culturele belevenis van allure.
Met voor de deelnemers op alle afstanden goede faciliteiten in combinatie met de vele onverwachte wendingen in het wandelgebied gekoppeld aan haar eeuwenoude geschiedenis zorgden voor vele positieve reacties. Ook het feit dat het wandelevenement altijd op de zaterdag van het Open Landelijk Monumentenweekend plaatsvindt accentueert het specifieke karakter van deze wandeltocht
Uiteindelijk eindigde de tocht voor de uitgelaten deelnemers in een mild zonnetje en lyrisch werden de wandelaars toen de organisatie bij de finish bekend maakte een wintereditie van dit historisch cultureel wandelevenement te willen realiseren

.Voor foto’s en laatste nieuws van deze Fivelstadtocht editie 2017 kijk ook op de website www.fivelstadtocht.nl

Wintereditie Fivelstadtocht 2018

Op zaterdag 27 januari 2018 wordt er vanuit Appingedam de eerste winterse historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5 - 15 en 25 kilometer. De start- en finishplaats is Paviljoen Overdiep aan de Stadshaven 2 in Appingedam. Opgeven kan vanaf 1 oktober 2017 en het maximaal aantal deelnemers is gesteld op 500.

Opgave

Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.fivelstadtocht.nl

Fivelstadtocht website 

Alle evenementen op een rij in de Agenda 

Website Fivelstadtocht:

www.fivelstadtocht.nl

Fivelstadtocht op wandel.nl

viijfde-fivelstadtocht-appingedam-2018