Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Onthulling portret Maurits Nieweg eert herinnering aan slachtoffers Holocaust

Op vrijdagochtend vond op de hoek van de Dijkstraat en Nieuwe Kerkstraat Appingedam een betekenisvolle gebeurtenis plaats, de onthulling van het portret van Maurits Nieweg op de gevel van het pand. Talloze aanwezigen waren uitgenodigd om dit aangrijpende eerbetoon bij te wonen, dat plaatsvond bij het pand waar Maurits Nieweg opgroeide.

Maurits Herman Nieweg, geboren op 26 mei 1926, zag het  evenslicht op het adres Dijkstraat 36 in Appingedam. Zijn ouders, Bram Nieweg en Line Nieweg-Sleutelberg, runden daar destijds een bloeiende schoenenzaak. Het gezin werd versterkt door de aanwezigheid van Sina Sleutelberg-Bamberger, de moeder van Line en Maurits’ geliefde oma, die ook bij hen woonde.

Maurits doorliep de lagere school aan de Stationsstraat voordat hij zijn studie voortzette aan de Openbare ULO aan de Wijkstraat en later aan de Rijks HBS aan de Wilhelminaweg in Appingedam. Zijn uitstekende academische prestaties bleken uit de bewaard gebleven rapporten, waarop hij regelmatig hoge cijfers behaalde. Daarnaast stond Maurits bekend als een begaafd violist.

In september 1941 werd hij gedwongen om voortijdig zijn schoolcarrière te beëindigen als gevolg van de discriminerende maatregelen tegen Joden. In maart 1943 werden Maurits, zijn moeder en oma gedeporteerd naar het beruchte kamp Westerbork. Maurits’ vader was eerder al gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij helaas het leven liet.

Op woensdag 17 maart 1943 werden Maurits, zijn moeder en oma overgebracht naar Sobibor. Helaas duurde hun verblijf daar slechts enkele dagen, aangezien ze onmiddellijk na aankomst op 20 maart 1943 werden omgebracht.

De huidige eigenaar van het pand Dijkstraat 36, Jan Nieuwenweg, heeft een indrukwekkend eerbetoon aan Maurits gecreëerd door de getalenteerde kunstenaar Reinout Kraijenbrink uit Groningen in te schakelen. Het portret van Maurits siert nu de gevel van het pand, waarmee het verhaal van zijn leven en het tragische lot dat hem trof, voor altijd wordt vereeuwigd.

Jan Nieuwenweg, die diep geraakt werd door het levensverhaal van Maurits, benaderde het bestuur van de Stichting Struikelstenen met het verzoek om de onthulling te organiseren. Een verzoek dat met open armen werd ontvangen, aangezien de stichting zich inzet voor het herdenken van de slachtoffers van de Holocaust en het levend houden van hun herinneringen.

De onthulling van het portret van Maurits Nieweg werd bijgewoond door familieleden, buurtbewoners en vertegenwoordigers van verschillende organisaties. Tijdens de plechtigheid werden toespraken gehouden door Rika Pot voorzitter van Stichting Struikelstenen, locoburgemeester Annalies Usmany en de dochter van Sieni Pijper, Hester Veld om de herinnering aan Maurits en zijn tragische lot te eren, en om stil te staan bij de gruweldaden van de Holocaust. Aansluitend werd door een leerling van CBS de Triangel de muurschildering onthuld.

Het bestuur van de Stichting Struikelstenen hoopt dat dit eerbetoon aan Maurits Nieweg een blijvende herinnering zal zijn en anderen zal inspireren om de verhalen van de slachtoffers van de Holocaust te blijven vertellen, zodat zij nooit worden vergeten.

Over de auteur

SASA Appingedam