Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Vrijwilliger van het jaar 2023 ontvangt eerste Pelikaan

Pelikanen uitgereikt

Appingedam – Vrijdagavond 24 maart werden in zaal Kabzeel te Appingedam voor de eerste keer beeldjes van “De Pelikaan” uitgereikt aan vrijwilligers die zich verdienstelijke hebben gemaakt voor de stad Appingedam. De organisatie was in handen van SASA.

In het verleden werd “De DamSTER”, een waarderingsprijs, jaarlijks door de gemeente Appingedam tijdens de nieuwjaarsreceptie  uitgereikt. Door samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum is deze waarderingsprijs komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is een vrijwilligersprijs, “De Pelikaan”, gekomen. Het beeldje is ontworpen door de Damster kunstenares Nancy Maliepaard.

Middels een aanmeldformulier kon iedereen zijn/ haar kandidaat met een motivatie aandragen.

Een nieuw gevormde commissie, onder voorzitterschap van Mijna Hadders – Algra, heeft een verdeling gemaakt in de categorien:

  • vrijwilliger van het jaar
  • generator van positieve regio-overstijgende aandacht voor Appingedam
  • junior vrijwilliger van het jaar

Miijna Hadders merkte tijdens de uitreiking op dat er vele goede kandidaten zijn aangedragen. Zij wees er tevens op dat ook voor komend jaar iedereen zijn niet verkozen kandidaat zeker weer opnieuw kan aanmelden.

De prijs van “Vrijwilliger van het jaar” is uitgereikt aan mevrouw Kenna Kupers – Kraai. Zij maakt zich o.a. sterk voor een brede aanpak tegen eenzaamheid in Appingedam, inzet voor het bezoeken van ouderen, eenzamen en zieken namens de Protestantse Gemeente Appingedam
en haar jarenlange inzet als vrijwilliger en bestuurder bij Passage, een organisatie die vrouwen bewust maakt van maatschappelijke ontwikkelingen.

De vrijwilligers van “Bie Daip” werden verkozen in de categorie “Generator van positieve regio-overstijgende aandacht voor Appingedam”. Zij maken het mogelijk dat er het hele jaar festivals en culturele evenementen in Appingedam worden gehouden. Appingedam wordt zo cultureel sterk op de kaart gezet, zowel voor de Damsters als toeristen. De activiteiten zijn laagdrempelig en bovendien gratis te bezoeken.

In de laatste categorie “Junior vrijwilliger van het jaar” werd Cody Rozema gekozen. Hij zet zich als vrijwilliger en voorzitter van Stichting Jong Noord in voor een betere toekomst voor de jonge mensen in Appingedam en omgeving. Hij maakt zich sterk voor de realisatie van een sportpark voor jongeren bij de Campus en zet zich in voor Europese jongerenuitwisselingen met als doel om participatie van jongeren te stimuleren.

 

Over de auteur

SASA Appingedam