Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Feestjaar Appingedam bij 700 jaar stadsrechten

Appingedam bezit in 2027 liefst 700 jaar stadsrechten en het is niet de bedoeling dat dit gegeven ongemerkt voorbij gaat. Er is een comité opgericht dat onder de werktitel Stad.Appingedam.700 aan de slag gaat met dit jubileum.

Het comité is recent voor de eerste keer bij elkaar geweest en gaat vanaf nu een groots programma voorbereiden. Voorzitter van het comité is Edith Romp, al vele jaren woonachtig in Appingedam en in Noord-Nederland werkzaam geweest in leidinggevende functies bij tal van grote bedrijven.

Andere leden van het comité zijn Henk Wiersma (penningmeester), Ineke Baalmans (secretariaat), Cody Rozema, Marnick Joustra, Arjan Smit, Rody Bos, Cees van Ekelenburg, Klaas Landstra en Rikus Jager. Zowel jong als oud is erin vertegenwoordigd, maar de achtergronden van de comité-leden maken ook dat er vanuit een breed perspectief naar mogelijke festiviteiten wordt gekeken.

Edith Romp heeft niet lang hoeven nadenken over de taak van voorzitter. ,,Ik ben wel iemand die zaken wil laten gebeuren’’, zegt ze. Wat er precies gaat gebeuren in 2027 weet Romp nog niet. ,,Maar er zijn meer dan voldoende aanknopingspunten.’’

Het comité is één keer bij elkaar geweest om kennis met elkaar te maken. De komende maanden zal er aan de organisatie worden gebouwd en zullen plannen worden gesmeed. Ook zal er werkkapitaal moeten komen.

Het comité heeft nog bijna drie en een half jaar te gaan voor het 2027 is. Edith Romp: ,,Toch, voor je het weet is het zo ver. We kunnen het niet rustig aan doen.’’

Het comité Stad.Appingedam.700 valt onder de paraplu van Sasa (Stichting Activiteiten Stad Appingedam). Sasa faciliteert tal van evenementen in Appingedam en regelt bijvoorbeeld vergunningen en aanvragen voor subsidies, zodat een evenementen-organisatie zich kan bezighouden met de zaken waarin men gespecialiseerd is. De stichting is het mooiste geheim van Appingedam.

De stad telt zo’n 11.000 inwoners (van wie velen een vrijwilligerstaak vervullen) en telt tal van evenementen die jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de vroegere havenstad trekken. We denken dan aan Terug naar het Begin, Bie Daip, Coopluydenmarkt, City Swim, Damster Stadsfeesten, Stadsloop, Dickens in Daam en meer dan twintig andere festijnen. Gidsen en het Damster Veer leiden tienduizenden mensen per jaar rond.

Appingedam heeft een beschermd stadsgezicht, dat momenteel in het kader van bevingsherstel totaal wordt aangepakt. Het wordt er nog mooier dan het al is. Tel daarbij op de historie, het water dat van Appingedam een florerende havenplaats maakte en de ingetogen Groninger schoonheid. Informatie: Edith Romp 06 2120 9094

Over de auteur

SASA Appingedam