Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Gezellige Blaupotfestival Gouden Pand Appingedam

Gezellige Blaupotfestival op zaterdag 17 juni werd voor de 2e keer het Blaupotfestival gehouden aan het Gouden Pand.

Onder zonnige weersomstandigheden was het een gezellige drukte bij de kramen die rond het Gouden Pand waren opgesteld. Het festival werd de hele dag ook opgesierd met muziek, poëzie en theater en
natuurlijk niet te vergeten met aardbeien.

Jan Blaupot was in de 17e eeuw een rijke koopman en woonde in het Gouden Pand. In de laatste jaren van zijn leven werd hij blind en had hij veel verzorging nodig. De bewoners in de straat waren lid van een
noaberschap. Dit betekende dat de mensen in de straat de plicht hadden om buren te steunen en te verzorgen. Jan was alleen en is op zijn oude dag tot aan zijn dood verzorgd door de buren en door zijn huishoudster Grietje.

Jan was zo dankbaar voor deze hulp, dat hij in zijn testament de buurtvereniging een legaat van 300 gulden na heeft gelaten. Voor de 17e eeuw was dit een enorm bedrag. Van de rente van dit bedrag moest elk jaar, rond de aardbeienoogst, een buurtfeest worden georganiseerd voor alle straatgenoten.

Deze mooie traditie, is na zo’n 250 jaar, in 1976 een einde gekomen.

Een groepje buurtbewoners heeft het initiatief genomen om dit feest, onder de naam Blaupot Festival, nieuw leven in te blazen.

Over de auteur

SASA Appingedam